×

El TSJCV tomba l’ERTO d’una proveïdora de Ford per realitzar hores extres i contractar nous treballadors durant el període d’aplicació de la retallada

El TSJCV tomba l’ERTO d’una proveïdora de Ford per realitzar hores extres i contractar nous treballadors durant el període d’aplicació de la retallada

La Sala d’Allò Social del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha dictat en una sentència publicada recentment un veredicte contrari a l’aplicació d’un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació per part de Outsourcing For The Automotive Industry 2007 SA.

Aquesta companyia, dedicada a la fabricació, comercialització i distribució de peces i elements per a l’automòbil, té com a únic client a Ford-España. La multinacional de l’oval a Almussafes va deixar de programar entre el 29 d’agost i el 22 de desembre de 2016 dues hores diàries de producció. D’aquesta manera, la direcció d’Outsourcing, segons va argumentar davant el Comitè d’empresa integrat per 7 delegats de CGT i 2 d’UGT, va decidir “seguint la planificació de Ford” aplicar un ERTO que va afectar a 195 treballadors d’una plantilla total de 235 empleats.

Després del preceptiu període de consultes, la Representació Legal dels Treballadors va rebutjar la mesura amb el que Outsourcing va acabar aplicant la mateixa retallada que el seu client. No obstant açò, i ací resideix una de les argumentacions principals del dictamen del TSJCV, només en “el període comprès entre els dies 10 d’octubre i 22 de desembre” de 2016, en l’empresa es van realitzar 3.223,75 hores extraordinàries. I a més, en temps coincident amb la mesura de retallada, 18 treballadors d’Empresa de Treball Temporal van prestar servei en la proveïdora. Així mateix, la direcció es va cuidar que cap dels treballadors de plantilla efectuara prolongació de jornada.

Tal com consta en el text de la sentència, els fets suposen que Outsourcing va infringir l’Estatut dels Treballadors, en particular l’article 47.2, “en prohibir aquest últim precepte la realització d’hores extraordinàries, excepte força major, durant el període de reducció de jornada”.

Respecte a la contractació de 18 empleats mitjançant ETT coincidint amb el període de reducció de jornada, se suma que l’empresa va contractar per obra i servei a dos treballadors per a una labor que consistia “a atendre l’acumulació de tasques” de dos departaments (picking i lliuraments).

La conclusió és que totes aquestes circumstàncies “contradiuen la mesura adoptada per l’empresa de reduir dues hores diàries la jornada de treball d’un d’un dels torns.” D’aquesta forma “resulta evident que donat l’elevat nombre d’hores extraordinàries realitzades (…) i el nombre de treballadors d’empresa temporal contractats així mateix en el període en el qual es va estendre aquesta reducció de jornada, existeix una necessitat estructural de treball que fins i tot amb la disminució de la producció acordada per Ford España SA no es pot atendre amb les hores extraordinàries realitzades amb la plantilla habitual de l’empresa demandada, la qual cosa deixa òrfena de justificació la reducció de jornada laboral” imposada per Outsourcing.

La CGT-PV es felicita del veredicte del TSJCV i assenyala el fet que suposa una clara limitació a la impunitat amb que determinades empreses apliquen retallades laborals que contravenen els drets de la classe obrera.

Gabinet de Premsa CGT-PV

17 octubre 2017

 

Nota de Prensa

El TSJCV tumba el ERTE de una proveedora de Ford por realizar horas extras y contratar nuevos trabajadores durante el período de aplicación del recorte

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de la Comunidad Valenciana ha dictado en una sentencia publicada recientemente un fallo contrario a la aplicación de un Expediente de Regulación Temporal de Empleo por parte de Outsourcing For The Automotive Industry 2007 SA.

Esta compañía, dedicada a la fabricación, comercialización y distribución de piezas y elementos para el automóvil, tiene como único cliente a Ford-España. La multinacional del óvalo en Almussafes dejó de programar entre el 29 de agosto y el 22 de diciembre de 2016 dos horas diarias de producción. De esta manera, la dirección de Outsourcing, según argumentó ante el Comité de Empresa integrado por 7 delegados de CGT y 2 de UGT, decidió “siguiendo la planificación de Ford” aplicar un ERTE que afectó a 195 trabajadores de una plantilla total de 235 empleados.

Tras el preceptivo período de consultas, la Representación Legal de los Trabajadores rechazó la medida con lo que Outsourcing acabó aplicando el mismo recorte que su cliente. Sin embargo, y aquí reside una de las argumentaciones principales del dictamen del TSJCV, sólo en “el período comprendido entre los días 10 de octubre y 22 de diciembre” de 2016, en la empresa se realizaron 3.223,75 horas extraordinarias. Y además, en tiempo coincidente con la medida de recorte, 18 trabajadores de Empresa de Trabajo Temporal prestaron servicio en la proveedora. Asimismo, la dirección se cuidó de que ninguno de los trabajadores de plantilla efectuara prolongación de jornada.

Tal y como consta en el texto de la sentencia, los hechos suponen que Outsourcing infringió el Estatuto de los Trabajadores, en particular el artículo 47.2, “al prohibir este último precepto la realización de horas extraordinarias, salvo fuerza mayor, durante el período de reducción de jornada”.

Respecto a la contratación de 18 empleados mediante ETT coincidiendo con el período de reducción de jornada, se suma que la empresa contrató por obra y servicio  a dos trabajadores cuya labor consistía “en atender la acumulación de tareas” de dos departamentos (picking y entregas).

La conclusión es que todas estas circunstancias “contradicen la medida adoptada por la empresa de reducir dos horas diarias la jornada de trabajo de uno de uno de los turnos.” De esta forma “resulta evidente que dado el elevado número de horas extraordinarias realizadas (…) y el número de trabajadores de empresa temporal contratados asimismo en el período en el que se extendió dicha reducción de jornada, existe una necesidad estructural de trabajo que incluso con la disminución de la producción acordada por Ford España SA no se puede atender con las horas extraordinarias realizadas con la plantilla habitual de la empresa demandada, lo que deja huérfana de justificación la reducción de jornada laboral” impuesta por Outsourcing.

La CGT-PV se felicita del veredicto del TSJCV y señala el hecho de que supone una clara limitación a la impunidad con que determinadas empresas aplican recortes laborales que contravienen los derechos de la clase obrera.

Gabinete de Prensa CGT-PV

17 octubre 2017

 

 

Comparteix